GEOPEND ALLE WEEKENDEN VAN 3 t/m 18 JUNI 2023

Over Kunst Ter Plekke

Kunst ter Plekke

Is een expositie die jaarlijks in de maand juni gehouden wordt in de tuinen van Natuurtuinen de Groene Schenk.

Het Groene Oordtje

Open tuin met Kunst ter Plekke is geboren in het Groene Oordtje, de voormalige tuin van Cocky Hoek. Samen met keramiste Lonneke Nijeboer zijn zij in 2007 begonnen met een expositie van beelden in de tuin.
Het begon kleinschalig en groeide weldra uit tot een grote manifestatie waar veel autonome kunstenaars naar toe werden getrokken. Alle hoeken en gaten, water en schuurtje en de weelderige begroeiing werden gebruikt om objecten op, in en tussen te plaatsen. Prachtige boeken zijn er gemaakt om dit alles nog een keer te bekijken.

Het einde van de tuin

In 2012 kwam er een noodlottig eind aan de heemtuin, de NS claimde het terrein weer terug voor sanering. Het is tot in de gemeenteraad gekomen, Joris Wijsmuller toen nog gemeenteraadslid heeft er ook nog voor gevochten, niets mocht baten.

Een grootse rouwperformance van Lichel van den Ende en het Groene Oordtje werd ten grave gebracht. Ook de aktie van “Redt de bedreigde dieren van het Groene Oordje” mocht niet baten, het heeft wel wat geld opgeleverd om ergens een doorstart te maken. Dat jaar waren er meer dan 4000 bezoekers!

 De verhuizing en nieuw begin

Met bemiddeling van de NS kon het stuk land aan de overkant van het IJsclubpad worden aangekocht en de Vereniging Natuurtuinen de Groene Schenk zag haar eerste daglicht. De vier eigenaren willen een doorlopend wandelgebied maken met elk zijn of haar specifieke wensen.

Inmiddels zijn de tuinen tot groei en bloei te komen en heeft Kunst ter Plekke weer een plaatsje in het weelderige groen gekregen. In het begin nog schuchter met één tuin, de laatste jaren doen alle tuinen van de vereniging mee.

Pin It on Pinterest

Share This